Nuoriso-osasto

Historiaa
Porvoon vpk:n poikaosasto on perustettu vuonna 1946. Osasto on toiminut jatkuvasti tähän päivään saakka. Silloinen poikaosasto on muotoutunut nuoriso-osastoksi tyttöjen tullessa mukaan toimintaan. Palokuntanuoriso-osastoja on Suomessa noin 445 kappaletta. Vuoden 2015 lopussa palokuntanuoria oli 7294 ja heidän ohjaajiaan 1809. Itä-Uudellamaalla on tällä hetkellä 12 aktiivista nuoriso-osastoa. Porvoon Vpk:ssa nuoria on noin 15 ja ohjaajia 8 kappaletta.

Harjoitukset
Nuoriso-osasto koostuu 8-17-vuotiaista nuorista. Nuoremmille pyrimme koulutuksessa tekemään omat ryhmänsä ja harjoitukset sovitetaan taitojen ja fyysisen voiman mukaan. Vanhempien nuoriso-osastolaisten koulutus valmistaa hälytysosastoon siirtymiseen. Vanhemmat nuoriso-osastolaiset toimivat myös nuorempien ryhmien apukouluttajina.
Harjoittelu aloitetaan opettelemalla perustaitoja muun muassa alkusammutusta, ensiapua, solmuja ja kodinpaloturvallisuutta. Iän ja kokemuksen karttuessa harjoituksiin tulee lisää vaativuutta, jolloin nuorille opetetaan esimerkiksi tieliikennepelastamista, selvityksiä ja savusukelluksen alkeet. Nuorilla on myös liikuntakoulutusta. Harjoitusvuoden kohokohta on 24 tunnin toimintaharjoitus jossa nuoret pääsevät soveltamaan oppimaansa ja ajamaan harjoituskeikkoja.
Lisäksi harjoituksissa saatetaan käydä tutustumassa esimerkiksi hätäkeskukseen, meripelastusseuraan, tai vaikkapa poliisin tai ambulanssin toimintaan.
Harjoituskausi noudattaa pitkälle peruskoulujen työ- ja lomakausia. Harjoitukset pidetään kerran viikossa torstaisin klo 18-20.

Leirit ja kilpailut
Palokuntanuorisotoiminta on muutakin kuin viikkoharjoituksia. Yksi suurimmista toimintamuodoista on palokuntaleirit. Nuoret osallistuvat vuosittain järjestettäville palokuntaleireille ja suorittavat palokuntanuorten koulutusjärjestelmän mukaisia kursseja sekä voivat halutessaan mitata osaamistaan taitomerkkikokeissa.
Nuoriso-osasto osallistuu aktiivisesti palokuntanuorten alueellisiin ja valtakunnallisiin tapahtumiin. Joka kesä on oman toiminta-alueen oma talvi- ja kesäleiri ja liittojen järjestämiä viikkoleirejä. Joka neljäs vuosi Suomessa järjestetään palokuntanuorten valtakunnallinen leiri. Nuorilla on myös mahdollisuus osallistua erilaisiin alueellisiin ja valtakunnallisiin palokuntanuorten kilpailuihin.

Muut tapahtumat
Vuoden aikana ehkä näkyvimmät tapahtumat ovat soihtukulkueet. Nuoret osallistuvat kaupungissa tapahtuviin soihtukulkueisiin ahkerasti. Osasto on mukana myös palokunnan perinteisessä Runebergin soihtukulkueessa. Lisäksi otamme joulupukin vastaan joulun alla ja saatamme hänet porvoon keskustaan ja Vanhaan kaupunkiin. Lisäksi olemme saattamassa Luciaa Lucian päivänä.

Toimintaan pääsee mukaan ottamalla yhteyttä nuoriso-osaston johtajaan tai varajohtajaan.

Nuoriso-osaston johtaja 2021
Casey Dolan
040 – 5944311
porvoonvpknos(at)gmail.com

Apu-ohjaajat:
Janina Johansson
Martin Törnqvist
Felix Forssman
Miro Tyni